Al tauler d'escacs esdeven gran partides que s'escriuen en "planilles". Què et consideres tu, un àlfil, un peó...? Posa't en un lloc estratègic i pensa: el tauler és un mar de possibilitats, les peces nosaltres i les caselles els camins que hem de triar. Quan hem jugat ja no podem tirar enrera. No t'equivoquis, que pots perdre! El temps també hi compte, no t'adormis! I no valen les jugades il.legals. Comença la partida...juga net i fes bones jugades.

dijous, de setembre 14, 2006

"AMB REGUST A CEBES TENDRES (UN ESPAI PER A LA REVISTA DE GREEN ONIONS)"

Al tauler d'escacs esdeven gran partides que s'escriuen en "planilles" que en faran la nostra història. Què et consideres tu, un àlfil, un peó, potser et penses que ets un rei per que se t’ha pujat el llor al cap...? Posa't en un lloc estratègic i pensa: el tauler és un mar de possibilitats, les peces som nosaltres i les caselles són els camins que hem de triar. Però els camins no són camins si no comencem a jugar, i quan hem jugat ja no podem tirar enrera (“caminante, no hay camino, se hace camino al andar, y al volver la vista atrás se ve la senda que nunca se ha de volver a pisar”, A. Machado). No t'equivoquis (en posar un mal negoci, per exemple), que pots perdre (diners)! El temps també hi compte, no t'adormis (aprofita el moment ara que tens salut!)! I no valen les jugades il.legals (no facis un segon Marbella). Comença la partida...juga net i fes bones jugades.
Benvinguts en aquesta nova secció escaquística i, per què no, de la pròpia vida. Voldrem, des d’aquesta pàgina, fer-vos participants no només amb problemes d’escacs si no també amb els problemes que ens entornen per tot arreu. Com va dir en Bobby Fischer, excampió mundial, “els escacs és la vida!”, tot corretgint les declaracions d’un antic gran jugador que va comentar “els escacs és com la vida”. En aquestes expressions, doncs, podreu comparar qui més apassionat estava amb aquest joc noble. Per tal d’anar obrint boca, us posaré el problema d’escacs que va sortir reflectit al cinema amb la pel.lícula “La Defensa Luzhin”, digne de ser comentat per tots els afeccionats a les 64 caselles. Juguen negres i fan mat en poques jugades o bé guanyen molt de material:


SOLUCIÓ: 1....., Te3+ (és de pissarrí, i si 2. Rf2, Txc3+ seguit de Txc1, guanyant el final); 2. Rg4, f5+; 2.Rg5, Rg7!; 3. Cd5 (la desesperada), Th3!!!; 4. gxh3 (forçada ja que si no ve 4..., h6 + i mat), h6+; 5. Rh4, Af2 + i mat.
Bé, després d’haver-vos posat a prova amb aquest difícil problema que va solucionar el protagonista del film “La Defensa Luzhin”, pel.lícula que us recomano, m’acomiado tot preparant el següent article on exposaré un altre problema d’escacs i un dels problemes de la nostra vida ganxona. A qui atacarem al novembre, al rei dels lladres, a l’alfil que xiuxiueja a cau d’orella al seu veí amb males paraules cap algú, al peó que està fart de treballar a la construcció o bé a aquella torre que va deixar-me a deure més de mil euros?
Enrock, 14-09-06.