Al tauler d'escacs esdeven gran partides que s'escriuen en "planilles". Què et consideres tu, un àlfil, un peó...? Posa't en un lloc estratègic i pensa: el tauler és un mar de possibilitats, les peces nosaltres i les caselles els camins que hem de triar. Quan hem jugat ja no podem tirar enrera. No t'equivoquis, que pots perdre! El temps també hi compte, no t'adormis! I no valen les jugades il.legals. Comença la partida...juga net i fes bones jugades.

dilluns, de gener 23, 2006

LA INFLUÈNCIA DELS ESCACS AL CINEMA


Fa temps, vaig veure per la televisió una pel.lícula sobre una “guerrilla” de revolucionaris sudamericans que, assetjats per les “altres forces”, anaven aguantant la seva rebelió. Per fer-se més forts en el seu campament, aconsegueixen segrestar a una família i amics de la família, relacionats amb el poder de les “altres forces”. El comandant de la rebelió, en veure´s molt pressionat i envoltat, essent aficionat als escacs, i essent els segrestats setze membres, se li va ocòrrer fer una partida en que cada segrestat representés una figura dels escacs d´un bàndol. El joc consistia en que cada peça que mengés el comandant hauria de ser afusellada en un pati que estava situat al darrera d´on es feia la partida. Sense poder escollir, els segrestats , alguns d´ells també aficionats a les 64 caselles, començaren a jugar (pensant que si guanyaven serien lliures, segons paraules del comandant). El cert, és que la partida es complicà i hagueren de començar a fer canvis (el que suposava afusellaments). I, el més fort, vingué quan havia de sacrificar la dama (representada per la filla d´un dels aficionats segrestats) per aconseguir alliberar els pocs que quedaven, i donar notícia d´on era ubicada l´última rebelió. Al final, el pare executà el mat, sacrificant a la seva filla -tot per a l´Estat- sentint abans, com cada vegada que es matava a algú, el tret que ressonava en aquell pati. Amb el cor ben afligit, se li obriren les portes del campament i el comandant li digué - “Ha estat una gran partida, però no s´oblida de quelcom?”-, i fou després quan els pressumptament afusellats, vius, sortiren amb tothom, i el comandant s´acomiadà dient –“espero que hagi aprés quelcom: decidir entre la família i un govern és complicat. Tot depèn del que s´estimi més".

Avui, us ofereixo un espai dedicat a la indústria cinematogràfica referent als escacs, que ha dedicat molts quilòmetres de cel.luloide, potser més que altres esports o jocs. Això, deu ser degut al seu atractiu de seducció: l´estètica del propi joc, l´ansietat del jugador i un món ric en imatges i trames psicològiques.
Ja, en temps del cinema mut, es van rodar vàries pel.lícules sobre els escacs, com “L´Atlàntida” (1923) i el curt-metratge del cineasta Vsevolod Pudovkin “La febre dels escacs” (1925).
En l´actualitat hi ha films amb diferents temes. Per exemple, sobre ciència-ficció “2001 una odisea de l´espai” i “Blade Runner”. A “2001”, se sembla al duel real Kasparov contra Deep Blue, l´honor de la humanitat contra la màquina. En aquest film, el comandant de la nau espacial s´hi juga el comandament amb la computadora Hal. Però, a “Blade Runner”, uns èssers clònics, també construits per l´home, tornen a la Terra per lluitar pel dret de viure. En aquest film es pot veure el desenllaç de la “inmortal” d´Anderssen contra Kieseritzky (una partida que recomanem estudiar-la). El 1993 arriba la pel.lícula “Fresh” , per mitjà dels escacs, amb temes actuals: prostitució i drogues. Fresh és un nen de 14 anys que decideix acabar amb tots els mals sons d´aquesta societat, i executa un pla magistral d´ajustament de comptes amb la realitat, utilitzant la seva saviesa del carrer amb conjunció dels coneixements d´estratègia escaquística.
Altres pel.lícules que podeu veure amb relació als escacs són:
“Els jugadors d´escacs” (1977), basada en les relacions de l´Imperi Britànic i un regne de l´Índia. Dos amics de la classe rica sempre estan jugant a escacs sense adonar-se´n dels esdeveniments polítics, socials i familiars, fins que en una partida surten tots els problemes de l´entorn dels jugadors.
“La diagonal de l`àlfil”, (1984), o “La diagonal del boig”, amb un trasfons polític entre les 2 grans potències mundials, el que ens portaria a la temàtica de l´enfrontament entere Bobby Fisher i Boris Spassky (Amèrica del Nord contra la U.R.S.S.). Tampoc hi manca la parapsicologia, ni el gurús, ni el fetitxisme, ni les desconfiances, ni el nerviosisme i una certa imagineria electrònica. Això, va fer que aquesta obra guanyés l´Òscar a la millor pel.lícula estrangera i el Gran Premi de l´Acadèmia Francesa de Cinema.
“A la recerca de Bobby Fisher” (1994), tracta d´un nen de 7 anys que és iniciat en l´art dels escacs per un entrenador molt sever. Josh, el jovenet, no té cap malícia i no vol odiar als seus contrincants, tal com vol que pensi el seu entrenador, per que agafi agressivitat. El nen haurà de lluitar contra aquesta adversitat i altres al llarg dels campionats escolars. Una pel.lícula instructiva també per a pares i nens.
“La partida d´escacs” (1995), tracta d´un pastor que adopta un nen perdut i l´inicia als escacs. En la primera partida ja li fa mat. El pastor, sense pensar-s´ho dos cops, l´exhibeix a per tot arreu i als llocs de cortesia i de burgesos. La fama li augmenta i aconsegueix disputar un encontre de gran magnitud, on tot és ornament escaquístic i psicodèlic, on es barreja la fantasia i el terror d´allò diabòlic. La pel.lícula acaba en unes muntanyes on el protagonista, el jove, construeix un tauler gegantesc per purgar els malsons que això li ha aportat.
“El seté segell” (1957), és una alegoria de l´Edat Mitja, en que el cavaller Antonius Block juga una dramàtica partida d´escacs amb la Mort. Aquesta li revelerà, si guanya, el secret de l´existència, però si perd, el cavaller pagarà amb la seva vida.
“El cas de Thomas Crown” (1968), té com a protagonista un lladre aficionat als escacs.

De fet, hi hagut un gran nombre de films en que hi ha aparegut, en un moment o altre, una escena de quelcom relacionat amb els escacs però aquí ho dediquem a aquells en que s´hi ha gastat força cel.luloide per que sortís el nostre joc emblemàtic. “El fantasma de ferro” (1938), “El jugador d´escacs” (1926), “8 x 8” (1957), “Jocs de reis” (1960), “Els jugadors d´escacs” (1977), “La tabla de Flandes” (1994): són pel.lícules en que el tema principal són els escacs. Altres que s´han projectat a la gran pantalla amb presència important dels escacs: “L´estel silenciós” (1960), “Des de Rússia amb amor (1963), “Una trucada a les dotze” (1965), “La nit es mou” (1975), “Escac a l´assassí” (1992).

La darrera pel.lícula “La defensa Luzhin” potser és la pel.lícula que s‘hi ha involucrat més el paper dels escacs. És molt interessant la posició que es pot observar en l’última partida que realitza el protagonista en el campionat mundial, digne d’analitzar-la (veieu el diagrama a la part superior i a veure si sou capaços de trobar la solució per a les negres, que són el seu torn, tal com es reflexe a la part final del film). La trama és la vida d’un geni dels escacs neurotitzat pel seu entrenador que no té miraments cap a ell. Aquest entrenador, degut a un fracàs del seu jugador, l’abandona. Després, se´l troba més endavant desitjant acabar amb el geni, però l’amor cap a una admiradora lluitarà contra aquest malèfic personatge.


Segurament, els amants i grans aficionats al cinema, recordaran alguna altra pel.lícula que possiblement m´he deixat al tinter. Però el missatge que he volgut donar en aquest apartat és la influència misteriosa dels escacs en les filmacions, el seu atractiu. Potser, en una altra ocasió em doni per tractar el tema Literatura i Escacs que, per cert, alguns d´aquests films estan basats en relats anteriorment editats abans de que es fés la pel.lícula.
Finalment, he confeccionat una llista de pel.lícules relacionades amb el tema d’avui, tot esperant que sigui de l’interés d’algun afeccionat.
-"FRESCH" -"LA TABLA DE FLANDES" -"2001:ODISEA DEL ESPACIO" -"EL SEPTIMO SELLO" -"LA DEFENSA LUZHIN" -"LA FIEBRE DEL AJEDREZ" -"MOVIDAS PELIGROSAS" -"REYES DEL AJEDREZ" -"NIEVE BLANCA SOBRE RUSIA" -"FISCHER-SPASSKY,REYJKAWIK 1972" -"LOS JUGADORES DE AJEDREZ" -"LA PARTIDA DE AJEDREZ" -"JAQUE AL ASESINO" -"BUSCANDO A BOBBY FISCHER" -"ALICIA EN EL PAIS DE LAS MARAVILLAS" -"RONDO" -"LA DAMA DE LOS ONCE" -"LA DIAGONAL DEL ALFIL" -"EL TABLERO DE LA PASION" -"EL CORCEL NEGRO" -"KNIGHT MOVES" -"MAS QUE UN JUEGO" -"KASPAROV AND THE MACHINE"

1 Comments:

Blogger Enrock said...

Un amic d'escacs del país basc m'acaba d'enviar una adreça d'internet molt interessant sobre chess & films. Preneu nota:

www.skgiessen.de/movies/

3:15 a. m.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home