Al tauler d'escacs esdeven gran partides que s'escriuen en "planilles". Què et consideres tu, un àlfil, un peó...? Posa't en un lloc estratègic i pensa: el tauler és un mar de possibilitats, les peces nosaltres i les caselles els camins que hem de triar. Quan hem jugat ja no podem tirar enrera. No t'equivoquis, que pots perdre! El temps també hi compte, no t'adormis! I no valen les jugades il.legals. Comença la partida...juga net i fes bones jugades.

dissabte, de gener 21, 2006

"ELS ESCACS, EN PROCÉS ENCARA"

Quantes partides he perdut o he empatat i que les tenia guanyades! La majoria d'elles han estat per manca de concentració i molta precipitació. També, en algunes, m'he aventurat en variants complexes per tal d'experimentar i innovar...em passa com en Tartakower: les ganes d'inventar em fan perdre els camins de la victòria. Heus aquí una partida contra el M.I. Muñoz (2485) que se'm va escapar jugant jo amb blanques (corretgit a dia 22-01-06 en comentar-ho "don-aire"):
1.d4, c5
2. Cf3, Cf6
3. g3, cxd4
4.Cxd4, e5
5.Cb3, d5
6.Ag2, h6
7.0-0, Cc6
8.Cc3, Ae6
9.e4, d4
10.Ce2, Ac4
11.f4, Db6
12. Rh1, Td8
13.Ad2, d3
14. cxd3, Axd3
15. fxe5, Cxe4
16. Tc1!, Cf2+
17. Txf2, Dxf2
18.Cf4!, Ab4
19. Txc6 !!, Axd2 (ara es veu la culminació de les blanques)
20. Cxd3, De3
21. Dxd2???,Dxd2 (malauradament, greu precipitació, era guanyadora Tc2)
22. Cxd2, bxc6
23. Axc6+, Re7
24. Ab5, Txd3!
25. Axd3, Td8 (i blanques abandonen)
Malgrat el greu error, es pot dir que fins a la jugada 20 tenia ben encaminada la partida i havent calculat els sacrificis molt abans. Amb aquesta derrota, que menys que afegir-hi un poema interessant per als nostres escaquistes:

“DE ERRORES SE APRENDE”

¡Señor, si pudiera volver atrás!
No soy quién para componer el mundo,
sólo compongo palabras que riman
al son de un duelo de ajedrez, jamás
jugado con tanto ardor moribundo,
para que brunos ángeles rediman
sus frágiles alas rotas, compás
que se repite eterno...
¡Señor, volved atrás
tableros del infierno!
Grave error fue sacrificar el peón,
dejar la blanca dama sin defensa
y no enrocar al rey ningún invierno.
Si pudiera volver atrás, la ofensa
por la cruel rendición
sería un triunfo tierno...
Mas consuelo le queda
analizando la combinación
para que en otra partida sí pueda.

24-11-05.

La veritat és que encara avui els escacs és un coneixement infinit i amb molt per descobrir. Necessitem més d'una vida per saber tot dels escacs...i sembla que les màquines ja comencen a saber més que els humans (qui s'atrevirà a guanyar al fritz9?).
Realment, ens adonem que, quan més estudiem, ens manca molta més saviesa. Però sí que li agafem aquell plaer de voler saber més i més!
Conec un jugador gran estudiós de l'obertura Sokolsky però no gaire conegut en el món de les 64 caselles, però sí que gaudeix de ser un home important en la política catalana (ara més amb això de l'Estatut). Només cal que mireu el seu blog "de bat a bat" i sabreu de qui parlo. I altres jugadors gironins dignes d'admirar-los per la seva capacitat calculadora i la seva fortalesa. El cert, és que tenen uns ELOs alts però que, equiparats amb el nivell barceloní, hauríen de ser encara més alts per que n'hi ha dels nostres que estomaquen de debó.
Suposo que tu també has fet història omplint "planilles". Escriu-ne alguna que sigui interessant, posa-hi "salseta" als comentaris i veurem com mous les peces.

2 Comments:

Blogger Donaire said...

Hola Jordi

Enhorabona pel blog. Molt interessant. Hi ha pocs blogs d'escacs o sigui que el teu pot ser una referència.

La partida ha estat molt interessant. D'entrada hi ha un parell d'errors que has de canviar: és 5.Cb3 i no pas 5.Cg3 (que no és possible). Tb em sembla que a la 14 mates de peó (14.cxd3) i no pas de cavall.

Molt bona Tc1. La tenies més guanyada amb tC2 o potser amb millor amb Td6. De tota manera, després de la que fas, encara hi ha partida, no?. Imagina que no menges el peó amb escac, sinó que utilizes l'alfil per defensar el cavall de d3 (amb c1 o millor e4). Llavors treus l'altre cavall i crec que toca patir al negre per guanyar la partida

9:10 p. m.

 
Blogger Enrock said...

Hola, amic Donaire:
Primerament, dir-te que tens raó en els errors d'escriptura en les jugades mencionades. El cert és que, com que no tenia tauler a sobre la taula, ho feia de memòria. Així que passo a corretgir els defectes.
La segona, és dir-te que és veritat que no hi han gaires blogs d'escacs. Certament, pot ser una referència encara que m'agradaria exposar temes de rock també i altres temes que siguin del meu interés. Per exemple, hi ha una tal "Matgala" de Girona (visiteu-la) que posa problemes matemàtics i d'escacs molt interessants (el que m'ha fet riure - no us el perdeu- és un exercici de trigonometria).
A la fí, un blog també pot ser una espécie de diari personal i, al mateix temps, un lloc per expressar-se conjuntament. És un espai per poder gaudir de la comunicació i del diàleg (cosa que no fan gaire els del PP, veritat?).
Molt bé, passo tot seguit, per poder mostrar bé a tothom aquesta partida publicada, a corretgir els defectes. Que tingueu una bona setmana!
Enrock.

10:57 p. m.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home